Pacskó Ádám Paths

Author: Oszi

1986-ban születtem a fejér megyei Besnyőn. Érdeklődésem a zene iránt általános iskolában kezdődött, 3 évig tagja voltam az iskolai énekkarnak, e mellett szerettem volna zongorázni tanulni, de a tanító néni azt tanácsolta, hogy válasszak másik hangszert, mert túl rövidek az ujjaim. Másik hangszeren való tanulás lehetőségének hiányában 1999-ben elkezdtem verseket, dalszövegeket írni, ekkor kaptam az első rap kazettákat is, és azonnal lenyűgözött ez a fajta zene.

2000-ben végeztem az általános iskolában, és kezdtem meg középiskolai tanulmányaimat Dunaújvárosban, mint hegesztő. 2002-ben a Hip Hop eJay 2 nevű programmal elkezdtem rap zenei alapok készítését, és ezekre rögzítettem saját szövegeimet. 2003-ban, az iskolában ismerkedtem meg Varjasi Tiborral, akivel hamar megtaláltuk a közös nevezőt, ami nem volt más, mint a rap zene, azon belül is a francia vonal, és a magyar underground. Hamarosan elhatároztuk, hogy alapítunk egy rap formációt, ez lett a Tranzporter’z.

2004-ben Tibor egyik osztálytársa, aki technikus gyakornok volt a helyi Rádió 24-ben, lehetőséget biztosított nekünk, hogy profi körülmények között rögzítsük első kis lemezünket. 2005-ben szerzői kiadásban megjelentettük a Tranzporter’z – Szavakba zárt hatalom című kislemezt. Részt vettünk néhány tehetség kutatón, többek között az It’s Rite Rap Jam-en is. 2008-ban jelent meg, szintén szerzői kiadásban a formáció első nagylemeze a Tranzporter’z – D-city. A hanganyag instrumentális részének 90%-át már magunk írtuk a Reason nevű zeneszerkesztő program segítségével.

2009-ben megismerkedtünk – a szintén a dunaújvárosi rap szcéna egyik aktív szereplőjével – Joó Lászlóval. Ebben az évben részt vettünk egy egri rap tehetség kutató versenyen, ahol Joó László is indult szóló produkciójával. A odavezető autózás alatt elhatároztuk, hogy alapítunk egy közös formációt hárman, majd az első szám elkészítése után csatlakozott még a csapathoz Hári Attila Márk, és így négyen megalapítottuk az Eleven formációt.

2010-ben megismerkedtem a gitáros, Okos Zoltánnal, akivel elhatároztuk, hogy alapítunk egy rapcore zenekart. Niku Árisztotelész személyében hamar találtunk dobost, Svajcsik Dáviddal (rap), és Bodri Bencével (basszus) kiegészülve megalapítottuk a mági aktív AYAHUASKA zenekart.

Az AYAHUASKA-val párhuzamosan zajlottak az Eleven lemez munkálatai is,melyet teljes egészében a Besnyőn felépített külön “süket szobával” rendelkező stúdiónkban rögzítettünk. Ennek eredménye a 2011.11.11-én megjelent a 11 számot tartalmazó Eleven -Tízpluszegy című lemezünk. Ez a formáció elég sok fellépést megélt ország szerte, jártunk néhány tehetségkutató versenyen, és elkezdtük egy havonta jelentkező rap party sorozat szervezését Dunaújvárosban a Terminál Bár-ban, Wandallz Underground Rap Mozdulás néven. A magyar rap underground színe-java fellépett nálunk, például az NKS, a Killakikitt, a Hősök, és még sokan mások. Az Eleven lemez megjelenés után azonnal elkezdtünk dolgozni a második lemezen, ami sajnos soha nem készült el, mert egyre kevesebb időnk jutott a közös zenélésre, próbákra. Jelentettünk meg néhány single-t, videoklipet – amiket a YouTube-on publikáltunk – az utolsót 2013-ban Életcél címmel, és körülbelül ekkora datálható az Eleven formáció feloszlása.

2013-ban az AYAHUASKA zenekarral jelentkeztünk a Talentométer nevű versenyre, ahol 400 jelentkező zenekar közül bejutottunk abba a 10-es mezőnybe, akik koncertezhettek az A38 hajó színpadán. Helyezést nem értünk el, de hatalmas lökést adott ez az élmény a zenekarnak. 2014-ben jelent meg az AYAHUASKA – Pentele RapCore című, 4 számot tartalmazó kislemez, amit a Wacuum Airs underground label gondozásában sikerült kiadnunk Bobakrome-nak köszönhetően.A hanganyagról lemezkritikát közölt a Hammer Word magazin, ahol előkelő 9/10-es pontozást kapott. Több vidéki városban és Budapesten többször is koncerteztünk. A második lemezen jelenleg is dolgozunk, amelyről eddig 2 szám jelent meg, az egyik videoklip, a másik pedig egy animációs lyrics video formájában.

2015-ben keresett meg Joó László – akivel a közös formáció feloszlása után megmaradt a baráti viszony – hogy a BeatKOHO nevű zenekarába kellene egy “beugrós” mc, mert mc társa (Kecskés Roland) külföldi munkavállalásai miatt elesnének sok fellépési lehetőségtől. Örömmel vállaltam a felkérést, hiszen ismertem a zenekart, szerettem a zenéjüket, sokukkal szinte baráti volta kapcsolatom. Az első közös koncertem velük a 2015-ös EFOTT fesztiválon volt, ami egy máig meghatározó élmény, de ugrottam be dunaújvárosi, és pécsi koncertekre is. Roland közben úgy határozott, hogy haza költözik Mátészalkára, és így sajnos kilép a zenekarból. Ekkor tették fel a srácok a kérdést, hogy lenne-e kedvem állandó tagként csatlakozni a zenekarba, amire az AYAHUASKA-s zenész társaimmal való egyeztetés után igent mondtam.

2016 tavaszán a BeatKOHO-val (már állandó tagként) részt vettünk a Halott Pénz zenekar tavaszi turnéjának több vidéki állomásán is, valamint előzenekaruk voltunk szeptemberben a Budapest Parkban. 2015 szeptemberében jelentkeztem a Majdnem Híres Rocksuli könnyűzenei menedzser képzésére, melyet 2016 nyarán sikeresen elvégeztem. Jelenleg 2 zenekarban töltök be mc szerepet, a BeatKOHO-ban, és az AYAHUASKA-ban, az AYAHUASKA zenekarnak menedzsere is vagyok.